ANP9 mei '11 07:55

Amerikaanse ceo's verdienden 11 procent meer

ANP
ANP

NEW YORK (AFN) - De toplieden van de grootste Amerikaanse bedrijven hebben hun verdiensten het afgelopen jaar sterk zien stijgen. Ze werden beloond voor het behalen van mooie winsten en het creëren van extra waarde voor de aandeelhouders middels bonussen en opties.

De totale gemiddelde beloning van de bestuurders van 350 grote ondernemingen nam het afgelopen jaar met 11 procent toe tot 9,3 miljoen dollar, zo blijkt uit een maandag gepubliceerde studie van de Hay Group in opdracht van zakenkrant The Wall Street Journal.

De stijging van 11 procent in 2010 volgt op een jaar waarin de beloningen van de topmensen niet toenamen. De baas van mediagroep Viacom voerde de lijst van stijgers aan, met een toename van het salaris inclusief extra's tot 84,3 miljoen dollar; meer dan het dubbele van wat hij in 2009 verdiende. Onder meer de uitgeoefende aandelenopties zijn niet meegerekend.

Bonussen

De ceo's kregen er het meest bij in de vorm van bonussen, die over de hele linie gemiddeld bijna 20 procent hoger lagen, dankzij flink hogere winsten. De verdiensten van de bedrijven onder de streep en de aandelenkoersen namen nog meer toe dan de uitkeringen aan de top. De nettowinsten stegen met 17 procent, de aandelen werden inclusief dividend 18 procent meer waard.

Bij mediabedrijven is het goed verdienen; vier van de leidinggevenden in de top 10 komen uit die branche. Rupert Murdoch van NewsCorp moest het stellen met een 52e plek met een beloning van zo'n 16,5 miljoen dollar. NewsCorp, dat eigenaar is van The Wall Street Journal, wide geen commentaar geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen