ANP15 okt '12 15:18

'Hogere opening Wall Street'

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - In New York zullen de Amerikaanse beurzen maandag naar verwachting hoger openen. De Amerikaanse graadmeters volgen daarmee Europa, waar de hoop op een spoedig hulpverzoek door Spanje zorgt voor optimisme.

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in september met 1,1 procent zijn gestegen. Economen hadden gerekend op een toename met 0,8 procent. De meevallende cijfers over de verkopen voeden de hoop dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat de industriële activiteit in de regio rond New York in oktober voor de derde maand op rij is gekrompen. De krimp was wel minder sterk dan een maand eerder.

Softbank

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat het Japanse telecombedrijf Softbank een belang van 70 procent wil nemen in de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint Nextel voor 20,1 miljard dollar (15,5 miljard euro). Het zou de grootste buitenlandse overname door een Japans bedrijf ooit zijn.

Ook bracht Citigroup voorbeurs de kwartaalresultaten naar buiten. De Amerikaanse bank zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 88 procent kelderen door een eenmalige afschrijving. Exclusief eenmalige posten nam de kwartaalwinst echter sterker dan verwacht toe. Citigroup zag de hypotheekverstrekking aantrekken en boekte ook betere resultaten met zijn zakenbankactiviteiten.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,5 en 0,7 procent voor de Amerikaanse beurzen. Vrijdag gingen de New Yorkse effectenbeurzen overwegend lager het weekeinde in door teleurstellende omzetcijfers van de Amerikaanse bank Wells Fargo. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1428,59 punten. De Dow-Jonesindex hield het hoofd net boven water met een winst van 2,46 punten op 13.328,85 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen