ANP6 feb '12 14:03Aangepast op 6 feb '12 15:23

Sociaal plan NedCar kost honderden miljoenen

BORN (AFN) - Het sociaal plan dat nodig is voor de afvloeiing van de werknemers van NedCar, gaat honderden miljoenen euro's kosten. Dat viel af te leiden uit een toelichting door directeur Joost Govaarts van NedCar op het besluit van eigenaar Mitsubishi maandag.

Govaarts noemde de beslissing ,,zuur en hard''. ,,Wij hebben alles gedaan waardoor wij tot een van de beste fabrieken binnen het Mitsubishiconcern behoren'', zei hij. Hij realiseert zich dat door de beslissing van de Japanners om de stekker uit NedCar te trekken, de kansen op nieuwe gegadigden voor productie van auto's in Born gering is, zei hij maandag.

NedCar stelt de belangstellende partijen op de hoogte van de nieuwe situatie. Ook de toeleveranciers worden geïnformeerd. Dinsdag praten de raad van commissarissen, vakbonden en ondernemingsraad met elkaar. Dan worden ook de vervolgstappen besproken, zei Govaarts. NedCar heeft het personeel tot vrijdag naar huis gestuurd. Volgens Govaarts om de mensen de tijd te geven hun emoties te verwerken.

Zware verliezen

Bij NedCar werden het afgelopen jaar nog tussen de 40.000 en 50.000 auto's gemaakt. De 1500 werknemers zijn rendabel vanaf 70.000 auto's. Govaarts erkende dat NedCar zware verliezen maakt. ,,Je hebt een bepaald volume nodig. Voor één ploeg 100.000, voor twee ploegen 200.000 auto's maximaal''. Hoe groot de verliezen van NedCar zijn, wilde hij niet zeggen.

Govaarts bevestigde verder dat werknemers de poorten van NedCar met auto's hebben geblokkeerd. Er kan geen verkeer meer in of uit. ,,Ik kan vanavond niet met de auto de poort door'', erkende hij. Hij zei de enorme teleurstelling onder het personeel te begrijpen. ,,Er heerst verslagenheid, men wil daaraan uiting geven.''

Gerelateerde artikelen