ANP24 dec '12 14:36

3,5 miljoen kunstwerken in kerken Italië

LONDEN (ANP) - Bijna 3,5 miljoen kunstwerken staan op een lijst van cultureel erfgoed in Italiaanse kerken, die het Vaticaan heeft gepubliceerd. Dat is nog lang niet alle kunst in de kerken, omdat het erfgoed in de kerken in bijvoorbeeld de belangrijke aartsbisdommen Napels en Florence nog niet zijn geïnventariseerd. Dat blijkt uit een artikel in het maandblad The Art Newspaper. In totaal zijn er in Italië ruim 63.000 katholieke kerken.

De inventarisatie is een project van de bisdommen, de bisschoppenconferentie, het ministerie van Cultuur en het nationaal bureau voor het kerkelijk erfgoed. Op de lijst staan niet alleen altaarstukken en kruisbeelden, maar ook beeldhouwwerken en vaak rijk versierde voorwerpen als kelken en monstransen.

De kunsthistoricus David Ekserdjian, die is gespecialiseerd in de Italiaanse renaissancekunst, wijst op flinke tekortkomingen in de lijst. Zo staat een kopie van Madonna van Loreto van Caravaggio in het bisdom Siena er wel op, maar ontbreekt de vermelding van het originele werk, dat in de kerk Sant' Agostino in Rome hangt. Ook het beroemde houten beeld van St. Jan de Doper dat Donatello in 1438 maakte en dat zich in een kerk in Venetië bevindt, staat niet op de lijst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen