ANP28 dec '12 10:19Aangepast op 28 dec '12 10:49

Nederlandse rente naar laagste punt ooit

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Het vertrouwen van beleggers in de Nederlandse overheidsfinanciën blijft onverminderd groot. Het grote animo voor beleggingen in de Nederlandse staatsschuld drukte de rente op Nederlandse 10-jarige staatsobligaties vrijdag tot het laagste niveau ooit.

Het rendement op de 10-jaarsleningen zakte tot 1,48 procent, tegen circa 1,5 procent op donderdag. De Nederlandse rente is net als die van Duitsland de afgelopen jaren bijzonder laag door de grote financiële problemen in vooral de zuidelijke landen van de eurozone. Beleggers hebben hun Spaanse, Italiaanse, Griekse en Portugese obligaties massaal ingewisseld voor de schuldpapieren van de noordelijke landen.

Door de lage rente kan de Nederlandse overheid bijzonder goedkoop geld lenen op de internationale financiële markten.

Het rendement op Duitse 10-jaarsobligaties zakte vrijdag tot 1,3 procent. De vergelijkbare Spaanse rente stond op dat moment op 5,25 procent, die van Italië stond op 4,5 procent. De Spaanse en Italiaanse rentes zijn sinds de zomer stevig gedaald, door de belofte van ECB-president Mario Draghi om al het mogelijke te doen om de euro te redden. In juli pikte de Spaanse rente nog op 7,6 procent. De Italiaanse rente bereikte zijn hoogste punt in januari met 7,1 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen