Kamer: directe zeggenschap over beheer spoor
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de overheid directe zeggenschap heeft over het beheer van het spoor. Partijen zijn ontevreden over het functioneren van de huidige spoorbeheerder ProRail.
Over de oplossing lopen de meningen nog uiteen. VVD en PVV willen het verzelfstandigde ProRail opheffen en de taken elders onderbrengen, bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat. De SP wil ProRail en ook de NS weer volledig onder de invloed van de overheid brengen. ,,De overheid is voor 100 procent eigenaar van NS en ProRail, maar heeft weinig tot niets te zeggen'', aldus SP-Kamerlid Farshad Bashir. Eerder drong onder meer de ChristenUnie aan op het opheffen van ProRail en de oprichting van een staatsbedrijf voor beheer van de infrastructuur. Andere partijen denken over het weer samenbrengen van NS en ProRail onder een leiding.
In het verleden was, naast het vervoer, het beheer van de rails, wissels en bovenleidingen onderdeel van het staatsbedrijf NS. Daaraan kwam een einde toen er een splitsing werd aangebracht tussen het spoorvervoer (met als grootste speler de NS), en beheer (ProRail). ProRail is vervolgens door de overheid op afstand gezet.
Log en duur
,,ProRail is log en duur. Ze bouwen daar maar de organisatie, maar goede investeringen voor het spoor komen er niet'', concludeert VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. Rijkswaterstaat presteert volgens hem veel beter. Hij wil daarom dat die organisatie een aparte afdeling voor het spoor krijgt.
De ergernis in de Tweede Kamer over het functioneren van ProRail is de afgelopen jaren naar grote hoogte gestegen. Problemen in de winter op het spoor werden veelal in de schoenen van ProRail geschoven. Aanhoudende zorg was er ook over de precieze inzet van geld voor het spoor. Daarnaast was er onlangs ophef over hoge beloningen voor de top van het spoorbedrijf. ,,We betalen er flink voor, dan willen we ook invloed'', benadrukt Aptroot.
ProRail wil niet reageren op de verschillende scenario's die de ronde doen over de toekomst van de spoorbeheerder. ,,Ordening op het spoor is een politieke verantwoordelijkheid'', is het enige wat een woordvoerster van ProRail donderdag kwijt wilde.