ANP24 jan '12 21:43Aangepast op 24 jan '12 23:34

Rutte: ontsnappingsclausule europact houden

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Premier Mark Rutte wil dat het mogelijk blijft voor eurolanden om in extreme omstandigheden als natuurrampen niet te hoeven voldoen aan de nieuwe, strenge begrotingsregels in de eurozone.

Rutte gaf dinsdag in de Tweede Kamer aan dat zo’n ontsnappingsclausule in het europact moet blijven gelden voor ,,exceptionele omstandigheden’’. Hij wil wel dat die situaties veel preciezer worden omschreven.

Hij is niet bang voor een herhaling van 2003 toen Frankrijk en Duitsland zich samen onder de begrotingsafspraken uit wurmden. In het nieuwe europact van zeventien eurolanden en negen andere EU-landen is het oordeel van de Europese Commissie leidend en kan daar alleen van worden afgeweken als een gekwalificeerde meerderheid van de eurolanden dat wil. Alleen Groot-Brittannië doet niet mee met het begrotingspact.

Zorgen

Eerder uitte de Europese Centrale Bank (ECB) zorgen over de ontsnappingsclausule. Net als Rutte wil de ECB een strakkere definitie van de uitzonderlijke omstandigheden. In de afspraken tot nog toe golden die voor natuurrampen als aardbevingen en overstromingen, waardoor een getroffen land tijdelijk niet zou kunnen voldoen aan strenge regels voor overheidstekorten.

De Jager noemde het begrotingspact eerder dinsdag ,,misschien wel het strengste budgettaire pact ter wereld''. Landen zullen zich moeten houden aan een staatsschuld van niet meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product en een begrotingstekort van 3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen