ANP8 feb '12 16:26Aangepast op 8 feb '12 16:41

Europa kampt met tekort van 11 miljard euro

BERLIJN (AFN) - De Europese begroting voor dit jaar zit nu al met een tekort van 11 miljard euro. Dat zegt Europees commissaris voor de begroting Janusz Lewandowski in een interview met de FinancialTimes Deutschland van woensdag.

Lewandowski waarschuwt dat hij de 27 EU-lidstaten om meer geld zal moeten vragen. De Europese Unie kreeg vorig jaar een rekening van 15 miljard euro gepresenteerd. Het ging om uitgaven voor de structuurfondsen, die Europa maar voor een deel kon honoreren. Daarom zit de Unie begin 2012 al met een gat van 11 miljard euro, verduidelijkt de Europees commissaris in de Duitse krant.

De commissaris wijst erop dat de lidstaten de begroting voor dit jaar met slechts 1,86 procent tot 129 miljard euro optrokken. Dat is lager dan de inflatie en minder dan de EU vroeg, benadrukt Lewandowski.

Europese structuurfondsen

De verklaringen komen op een moment dat binnen Europa een discussie woedt over verdere economische groei en het vergroten van de concurrentie. Een van de voorstellen om dit te verwezenlijken is een betere toewijzing van de Europese structuurfondsen.

De lidstaten moeten het dit jaar verder eens worden over het kader voor de EU-begroting voor de periode 2014-2020. Nu sommige landen weigeren meer bij te dragen voor Europa, dreigt dit een moeilijke discussie te worden.

Gerelateerde artikelen