ANP12 jun '12 15:59Aangepast op 12 jun '12 17:07

Beurzen laten winsten los

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten hun winsten dinsdagmiddag lopen. De beslising van kredietbeoordelaar Fitch om de rating van 18 Spaanse banken te verlagen dreef de toch al voorzichtige beleggers weer naar de uitgang.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,3 procent lager op 290,55 punten. De MidKap-index daalde 1,6 procent tot 486,02 punten door forse koersverliezen van technische dienstverlenerImtech en bouwbedrijf BAM. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,4 procent. Londen stond 0,2 procent in de plus.

In Madrid verloor de hoofdgraadmeter 0,5 procent. De twee grootste Spaanse banken, Santander en BBVA, daalden 0,4 procent, mede door beslissing van Fitch.

Hulpaanvraag

Op de obligatiemarkt vervloog de opluchting over de Spaanse hulpaanvraag bij de Europese Unie ook snel. De rente op 10-jarig Spaans staatspapier liep dinsdag op tot 6,76 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

TomTom was veruit de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 14 procent. Het bedrijf gaat kaarten en aanverwante informatie leveren aan Apple. Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities is de deal een opsteker voor TomTom, alleen al gezien het enorme aantal gebruikers van de iPhone en de iPad.

KPN

KPN won 0,9 procent. Het Mexicaanse telefoniebedrijf América Móvil, dat een gedeeltelijk bod heeft uitgebracht op KPN, heeft zijn belang in KPN uitgebreid van 5 naar 7,3 procent.

Pharming zakte ruim 23 procent. Het biotechnologiebedrijf verkeert in zwaar weer en is op zoek naar een partner voor een fusie, of overname. Ook dreigt een belangrijke studie in de Verenigde Staten naar de werking van het geneesmiddel Ruconest tot 3 maanden vertraging op te lopen.

Douwe Egberts

DE Master Blenders 1753, beter bekend onder de oude naam Douwe Egberts, maakte zijn debuut op de Amsterdamse beurs en noteerde op 8,31 euro. De openingskoers bedroeg 8 euro. De van Sara Lee afgesplitstekoffietak heeft daarmee een waarde van ruim 4,7 miljard euro.

De euro zakte weer onder de 1,25 dollar en was 1,2465 dollar waard. Aan het eind van de Europese beurshandel maandag stond de euro op 1,2505 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 83,35 dollar per vat. Brentolie daalde 0,8 procent tot 97,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen