ANP8 feb '12 09:54Aangepast op 8 feb '12 10:36

Nokia schrapt 4000 banen

EPA
EPA

HELSINKI (AFN) - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia schrapt in totaal 4000 banen bij fabrieken in Finland, Hongarije en Mexico. Dat maakte het bedrijf, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, woensdag bekend.

De hardste klap valt in het Hongaarse Komarom. Daar verdwijnen 2300 arbeidsplaatsen. In het Finse Salo verliezen 1000 Nokiawerknemers hun baan en in Reynosa in Mexico 700, aldus een woordvoerder van Nokia.

De getroffen fabrieken moeten zich gaan toeleggen op de minder arbeidsintensieve softwarekant van de productie van smartphones. De fabricage van de apparaten wordt overgeheveld naar Azië. De ingreep moet de concurrentiepositie van Nokia verstevigen.

Nokia verkoopt wereldwijd nog altijd de meeste mobieltjes, maar juist op het gebied van duurdere en daarmee lucratievere smartphones heeft het bedrijf de laatste jaren de aansluiting met de concurrentie verloren. Met een reeks nieuwe toestellen die draaien op Windows Phone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft, hoopt het Finse bedrijf weer te kunnen concurreren met de iPhone van Apple en de populaire Androidtelefoons van bijvoorbeeld Samsung en HTC.

Gerelateerde artikelen