ANP27 apr '12 11:58

Beurzen werken verliezen weg

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten vrijdag de openingsverliezen weg te werken. Beleggers bleven wel voorzichtig na een nieuwe verlaging van de kredietwaardigheid van Spanje. Ook wordt nog gewacht op het groeicijfer van de Amerikaanse economie, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

,,De beurzen herstellen voorzichtig na een overdreven negatieve reactie op de Spaanse kredietverlaging. De afwaardering van Spanje werd al verwacht en op de obligatiemarkt zie je dat de Spaanse rente onder de kritieke grens van 6 procent blijft. Verder blijven de bedrijven het goed doen, maar de problemen met de overheidsfinanciën houden de beurzen tegen'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 309,67 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 514,16 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,1 en 0,3 procent.

Spaanse kredietwaardigheid

Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Spanje voor de tweede keer dit jaar verlaagd. Ook bleek dat de Spaanse werkloosheid in maart is opgelopen tot 24,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau sinds de metingen begonnen in 1996.

De stemming op de beurzen werd verder gedrukt door een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in Duitsland. De index voor het vertouwen zakte deze maand tot de laagste stand van dit jaar.

Grootste stijger

Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste stijger in de AEX met een winst van 3 procent. Ahold klom 0,1 procent. Het moederbedrijf van Albert Heijn neemt 82 winkels van concurrent Jumbo over voor 290 miljoen euro. Sterkste daler was bierbrouwer Heineken met een min van 1,6 procent.

In de MidKap voerde USG People de stijgers aan met een winst van ruim 11 procent. De uitzender heeft in het eerste kwartaal van 2012 aanzienlijk betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. Ondanks een dalende omzet verbeterde de winstgevendheid fors. Wessanen stond onderaan met een min van 7,3 procent. Het voedingsmiddelenconcern zag de winst in het eerste kwartaal flink dalen.

BASF daalt

In Frankfurt daalde het Duitse chemieconcern BASF 1,6 procent ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten. Ook het Duitse auto- en vrachtwagenconcern Daimler moest ondanks een onverwachte winststijging in het eerste kwartaal 2,1 procent inleveren.

De euro was met 1,3229 dollar bijna evenveel waard als aan het einde van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 104,17 dollar per vat enBrentolie zakte 0,3 procent tot 119,51 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen