ANP27 nov '12 12:26

Overzicht hulpleningen Griekenland

AMSTERDAM (AFN) - Griekenland heeft de afgelopen jaren tweemaal een pakket noodleningen toegezegd gekregen van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hieronder volgt een kort overzicht van deze operaties.

In mei 2010 werd Griekenland een pakket ter waarde van 110 miljard euro toegezegd. Daarvan is 76 miljard euro daadwerkelijk uitgeleend. De Nederlandse bijdrage daaraan is 3,2 miljard euro.

In maart 2012 kreeg Griekenland een nieuw pakket toegezegd van 130 miljard euro. Dit bedrag komt uit het tijdelijke noodfonds van de eurolanden (EFSF). Nederland draagt aan dit pakket, deels via garanties aan het EFSF, in totaal 14,5 miljard euro bij.

Opbrengst leningen

In de nacht van maandag op dinsdag werd besloten de voorwaarden van de leningen aan te passen om de financiële positie van Griekenland te versterken. De looptijd van de hulpleningen wordt verlengd, terwijl de rente omlaag gaat.

Daardoor valt de opbrengst van de leningen lager uit dan eerder werd geraamd. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaat het de komende 14 jaar gemiddeld om circa 70 miljoen euro per jaar.

Gerelateerde artikelen