ANP23 apr '12 08:00

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal maandag naar verwachting lager aan de nieuwe handelsweek beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen openen.

,,De AEX opent ruim 2 punten lager. De onzekerheid blijft groot. De politieke crisis in Nederland zal nauwelijks effect hebben. De bedrijfsresultaten zijn over het algemeen goed, maar dreigen ondergesneeuwd te raken door de politieke onzekerheid in Frankrijk. De renteontwikkelingen op de obligatiemarkten zullen naar verwachting dan ook de stemming gaan bepalen'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

In Amsterdam publiceren bijna twintig bedrijven deze week hun cijfers over het eerste kwartaal. Ook zal duidelijk worden hoe beleggers op de Amsterdamse beurs reageren op het mislukken van het Catshuisberaad.

Philips

Philips liet maandag voorbeurs weten in het eerste kwartaal een nettowinst te hebben geboekt van 249 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 186 miljoen euro. Volgens het elektronicaconcern liggen de kostenbesparingen op schema.

Afgelopen weekeinde werd bekendgemaakt dat de kas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met ruim 430 miljard dollar wordt verstevigd. De middelen moeten het IMF in staat stellen een verdere escalatie van de schuldencrisis te bestrijden.

Franse verkiezingen

In Frankrijk kregen François Hollande van de Socialistische Partij en de centrumrechtse president Nicolas Sarkozy zondag de meeste stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Op 6 mei staan Hollande en Sarkozy tegenover elkaar in de beslissende ronde van de verkiezingen.

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag overwegend kleine verliezen zien. De koersverliezen liepen wat terug nadat uit cijfers van bankgigant HSBC bleek dat de Chinese industriële activiteit in april een lichte verbetering liet zien ten opzichte van maart. In Tokio noteerde de Nikkei kort voor de slotbel 0,1 procent lager.

Slotstand Dow Jones

De beurzen in New York sloten vrijdag overwegend hoger. Meevallende bedrijfsresultaten zorgden voor voorzichtig optimisme bij beleggers op Wall Street. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 13.029,26 punten en de S&P 500 klom 0,1 procent tot 1378,53 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 3000,45 punten.

De Europese beurzen gingen vrijdag ook met winst de week uit. De beurshandel kreeg steun van een beter dan verwacht cijfer over het vertrouwen van Duitse ondernemers. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 309,20 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 522,29 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,5 procent. Frankfurt klom 1,2 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,3191 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 103,79 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 118,75 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen