ANP17 jan '12 15:54Aangepast op 17 jan '12 16:42

China geeft beurzen steun in de rug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten dinsdag eensgezind winsten zien. Beleggers reageerden positief op een sterker dan verwachte Chinese economische groei, waardoor de vrees voor een harde landing in China afnam.

De AEX-index viel in de tweede helft van de middag wat terug maar stond een uur voor het slot nog 0,6 procent hoger op 314,98 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 490,00 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,6 en 1,6 procent.

In New York, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, stonden de beurzen tot 1 procent hoger. De Amerikaanse bank Citigroup zakte ruim 5 procent na teleurstellende kwartaalcijfers.

Obligatiemarkt

De Europese beurzen veerden in de ochtendhandel op nadat bleek dat Spanje ondanks de recente kredietafwaardering opnieuw met gemak geld wist op te halen op de obligatiemarkt. Ook werd de handel gesteund door een sterke verbetering van het economische vertrouwen in Duitsland en een lager dan verwachte inflatie in de eurozone.

Beleggers trokken zich weinig aan van de verlaging van de kredietstatus voor het Europese noodfonds EFSF door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Het tijdelijke noodfonds haalde dinsdag 1,5 miljard euro op met de uitgifte van obligaties met een looptijd van 6 maanden. Door de grote belangstelling bleef de rente die het fonds moet betalen laag.

Wantrouwen

Wel werd duidelijk dat Europese banken elkaar nog altijd wantrouwen. De banken brachten voor het eerst in de geschiedenis meer dan een half biljoen euro onder bij de Europese Centrale Bank. Eind vorig jaar werd voor het eerst de grens van 400 miljard euro gepasseerd.

In Londen klom Royal Bank of Scotland ruim 2 procent. De Britse bank verkoopt zijn vliegtuigleasemaatschappij aan de Japanse financiële groep Sumitomo Mitsui voor ongeveer 5,7 miljard euro.

Stijgers

In de AEX voerde bank en verzekeraar ING de stijgers aan met een winst van 3,8 procent. Volgens persbureau Reuters onderzoekt AIA Group, de op twee na grootste verzekeraar van Azië, een bod op de Aziatische verzekeringsactiviteiten van ING. PostNL was de grootste daler met een min van 2,2 procent.

Op de lokale markt maakte investeerder Value8 (min 0,3 procent) bekend dat vastgoedbedrijf de 1ste Nederlandsche Onroerendgoed Maatschappij een notering krijgt aan de Amsterdamse beurs. Het bedrijf neemt de notering over van Ego Lifestyle Holding, het voormalige Begemann.

De euro was 1,2740 dollar waard tegen 1,2675 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 99,95 dollar per vat en Brentolie was vlak op 111,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen