ANP14 aug '12 10:17

Beleggers sluiten fiasco World Online af

(Archieffoto uit 2000, Nina Brink, oprichtster van World Online). ANP
(Archieffoto uit 2000, Nina Brink, oprichtster van World Online). ANP

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers die geld verloren bij de beursgang van World Online (WOL) in 2000, hebben ruim 100 procent van hun inleg op hun rekening gestort gekregen. Daarmee komt een lange periode van rechtszaken en onderhandelingen over een schikking ten einde. Al in 2010 was er een overeenkomst tussen de VEB en de banken, waarmee een bedrag van 110 miljoen euro was gemoeid. Er was veel tijd nodig voor onder meer administratieve zaken, waardoor het geld pas nu is uitgekeerd.

De Vereniging van Effectenbezitters bereikte recent namens circa 12.000 beleggers een akkoord met Goldman Sachs en The Royal Bank of Scotland. Consumentenclaim, dat ongeveer 5000 beleggers vertegenwoordigt, verwacht dat binnen enkele weken de handtekeningen gezet kunnen worden. ,,We zijn heel dichtbij'', zei een woordvoerder van Consumentenclaim.

De Hoge Raad bepaalde in 2009 dat WOL en de begeleidende banken voorafgaand aan de beursgang een te rooskleurig beeld hebben geschetst van de waarde en de toekomstverwachtingen van het bedrijf. WOL ging op 17 maart 2000 naar de Amsterdamse beurs, maar die beursgang liep uit op een mislukking waardoor duizenden beleggers werden gedupeerd. WOL-oprichtster Nina Brink verkocht enkele weken voor de beursgang haar eigen belang voor een prijs die veel lager lag dan de introductiekoers.

Later dat jaar werd WOL overgenomen door het Italiaanse Tiscali. Het overnamebedrag was een fractie van de 12 miljard euro die het bedrijf bij de beursgang waard was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen