ANP27 dec '12 11:02Aangepast op 27 dec '12 11:47

Banken bouwen posities in Spanje verder af

AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse financiële instellingen hebben hun blootstelling aan Spanje in het derde kwartaal verder afgebouwd. De totale hoeveelheid geld die ze in eurolanden hebben uitstaan nam in die periode toe. Dat blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag publiceerde.

De posities op Spanje werden met 3 miljard euro verkleind. Dit kwam vooral omdat banken hun vorderingen op Spaanse branchegenoten terugbrachten. Daarnaast deden banken, verzekeraars en pensioenfondsen Spaanse staatsobligaties van de hand.

Het totale bedrag dat de Nederlandse financiële sector in de andere eurolanden heeft uitstaan nam met 23 miljard euro toe tot 772 miljard euro. Dit kwam vooral doordat aandelen en obligaties meer waard werden.

Frankrijk en Duitsland

Vooral in Frankrijk en Duitsland nam de waarde van de beleggingen en de verstrekte kredieten toe. Bij pensioenfondsen en verzekeraars groeide vooral de portefeuille met staatsobligaties van die landen. In het geval van Frankrijk kwam dit vooral doordat de waarde van de obligaties steeg, de aan- en verkopen van die schuldpapieren hielden elkaar min of meer in evenwicht. Verzekeraars kochten wel voor 1,6 miljard euro aan nieuwe Duitse obligaties in.

De financiële instellingen breidden ook hun posities buiten de eurozone uit. Dit kwam onder meer omdat pensioenfondsen Europese obligaties inruilden voor aandelen en obligaties van Amerikaanse bedrijven. Daarbij ging het vooral om bedrijven buiten de financiële sector.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen