ANP6 feb '12 20:45

Miljoenen uitgedeeld aan kunstinstellingen

Technologiemuseum NEMO. ANP
Technologiemuseum NEMO. ANP

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen musea, kastelen en monumenten kregen maandagavond een financiële bijdrage van de BankGiro Loterij. Tijdens het Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam werd 64 miljoen euro verdeeld onder 58 culturele instellingen. Volgens de loterij is dit een recordbedrag.

Op het gala maakte de loterij onder meer bekend dat zij het technologiemuseum NEMO in Amsterdam en de Hermitage Amsterdam vanaf dit jaar 5 jaar ondersteunt met respectievelijk 200.000 en 300.000 euro per jaar.

De loterij verdeelt geld voor één of meer jaar over de kunstinstellingen. Daarnaast geeft de loterij subsidie aan bijzondere projecten. Zo krijgen het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM en het Nederlands Fotomuseum samen 449.969 euro om jaarlijks een fotoweek te organiseren. Het Prins Bernhard Cultuurfonds krijgt 500.000 euro om vijf zomerfestivals, waaronder Oerol op Terschelling, extra feestelijk te maken. Het Rijksmuseum krijgt 1,5 miljoen euro om na de heropening 5 jaar lang elke zomer een gratis te bezoeken internationale beeldententoonstelling in te richten in de tuinen rond het gebouw.

Cees Veerman

Op het gala maakte de BankGiro Loterij ook bekend dat voormalig minister Cees Veerman per april voorzitter van de raad van commissarissen van de loterij wordt. Hij volgt interim-voorzitter Pieter Winsemius op.

De BankGiro Loterij bestaat 51 jaar. Aan de loterij doen circa 700.000 Nederlanders mee. Zij maken kans op geldprijzen en de helft van het geld (dit jaar 128 miljoen) dat zij inleggen gaat naar het cultureel erfgoed.

Gerelateerde artikelen