ANP17 dec '12 09:26Aangepast op 17 dec '12 09:50

KPN onderuit op lager Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is maandag lager aan de laatste volledige handelsweek van het jaar begonnen. Een fors koersverlies van KPN woog op de hoofdindex van het Damrak. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. De ogen blijven gericht op de voortslepende begrotingsonderhandelingen in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 344,21 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 533,66 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,2 procent. Frankfurt steeg 0,2 procent.

De Republikeinen in de Verenigde Staten toonden zich afgelopen weekeinde voor het eerst bereid om belastingvoordelen voor de hoogste inkomens af te schaffen. Voorwaarde is wel dat er flink wordt bezuinigd op de sociale zekerheid. Die handreiking deed de Republikeinse leider John Boehner zaterdag aan president Barack Obama, stelden bronnen in het Witte Huis.

Veiling

In de AEX zakte KPN ruim 13 procent en kende daarmee de grootste koersdaling in 11 jaar tijd. Het telecomconcern heeft diep in de buidel moeten tasten bij de veiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. KPN betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen. Het bedrijf keert door de hoge kosten geen dividend meer uit over 2012.

Boskalis won 0,2 procent. De baggeraar heeft het overnamebod op maritiem dienstverlener Dockwise verhoogd van 17,20 euro per aandeel naar 18 euro per aandeel. Boskalis heeft tot nu toe al meer dan 72 procent van de aandelen Dockwise in bezit. Het aandeel Dockwise steeg 2,3 procent tot 17,85 euro.

Ziggo

Shell bleef nagenoeg onveranderd. Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft in de afgelopen 2 jaar overwogen om een bod uit te brengen op zijn Britse branchegenoot en concurrent BP. Dat zei Shell-topman Peter Voser zaterdag in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Op de vraag of Shell momenteel geïnteresseerd is in BP gaf Voser geen commentaar.

In de MidKap ging Ziggo aan kop met een winst van 2,7 procent. De kabelaar deed samen met concurrent UPC mee aan de telecomveiling. De beide bedrijven haakten echter af vanwege de te hoge prijs van de nieuwe vergunningen.

De euro was 1,3163 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 86,88 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 108,17 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen