ANP12 mrt '12 16:35Aangepast op 12 mrt '12 16:52

Duitsland komt op voor Schengen

BERLIJN (ANP) - Duitsland heeft maandag de Schengenzone verdedigd. ,,De vrije beweging van mensen is een van de tastbaarste en belangrijkste verworvenheden van de Europese integratie en vertegenwoordigt een fundamentele vrijheid'', zei een regeringswoordvoerder maandag.

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk dreigde zondag het Franse lidmaatschap van de zone op te schorten, als er geen nieuwe regels komen om de illegale immigratie in Europa beter te bestrijden. Hij eiste tijdens een verkiezingsbijeenkomst dat er binnen een jaar vooruitgang wordt geboekt. Bij Schengen zijn 26 landen aangesloten, waaronder Nederland. De 400 miljoen Europeanen in de zone kunnen vrij naar elkaars land reizen.

De woordvoerder van de Duitse regering onderstreepte dat hij zich niet in de Franse verkiezingsstrijd wilde mengen. Sarkozy ligt in de peilingen achter op zijn socialistische rivaal François Hollande. Hij wordt er voortdurend van beschuldigd te vissen naar de steun van potentiële aanhangers van de anti-Europese en anti-immigratiepartij Front National.

De Europese Commissie wilde maandag niet op de uitspraken van Sarkozy reageren. ,,Wij reageren niet op toespraken in nationale verkiezingscampagnes'', zei een woordvoerster van voorzitter José Manuel Barroso.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen