ANP1 nov '12 13:37

Ook lagere productie bij ExxonMobil

EPA
EPA

IRVING (AFN) - ExxonMobil heeft net als Shell minder geproduceerd in het derde kwartaal. Dat blijkt uit de cijfers die het grootste Amerikaanse olieconcern donderdag naar buiten bracht. Andere overeenkomsten zijn de negatieve effecten van lagere gas- en olieprijzen die deels werden opgevangen met hogere raffinagemarges.

ExxonMobil haalde een nettowinst van 9,6 miljard dollar (7,4 miljard euro), 7 procent minder dan de 10,3 miljard dollar in het derde kwartaal van 2011. De omzet daalde met 9,6 miljard dollar tot 115,7 miljard dollar. Het concern produceerde met 3,96 miljoen vaten olie-equivalent per dag, 7,5 procent minder dan een jaar eerder.

De winst bij de divisie upstream (gas- en oliewinning) daalde met ruim 2,4 miljard dollar tot iets minder dan 6 miljard dollar. Het lagere productievolume en de gedaalde prijzen drukten de winst met 830 miljoen dollar. De grootste reden achter de daling was echter het gebrek aan desinvesteringen die een jaar geleden nog 1 miljard dollar aan het resultaat toevoegden. Hogere raffinagemarges namen meer dan de helft van de winstgroei van 1,7 miljard dollar bij de divisie downstream voor hun rekening. De divisie haalde een winst van 3,2 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen