ANP16 mrt '12 11:51

Beurzen licht hoger in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag kleine winsten zien. Beleggers zijn wat voorzichtiger geworden nu de graadmeters de hoogste standen in 8 maanden tijd naderen. Ook werd gewacht op macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

,,Het is een zeer rustige markt met weinig richtinggevend nieuws. Doordat we stabiel blijven liggen worden her en der nog wat aandelen opgepikt. Het is vooral wachten op macrocijfers uit de VS. In de afgelopen weken waren deze cijfers steeds beter dan verwacht. Amerika laat een gecontroleerde groei zien en dat is prima'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 336,45 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 555,63 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,5 procent.

Expiratiedag

In de Verenigde Staten zullen vrijdag de laatste gegevens over de industriële productie, de inflatie en het consumentenvertrouwen bekend worden gemaakt. Het is vrijdag ook expiratiedag op de beurzen, waarbij optiecontracten aflopen.

In Duitsland en de Verenigde Staten is het 'quadruple' expiratie, waarbij de opties op aandelen, indices, futures en stockfutures expireren. Dit fenomeen kan grote koersschommelingen veroorzaken.

Air Berlin

In Frankfurt zakte Air Berlin 1,6 procent. De op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland heeft het verlies in het afgelopen jaar verder zien oplopen door onder meer hogere brandstofkosten en belasting op lokale vluchten.

In de AEX klom TNT Express 0,5 procent tot 9,27 euro. Het Amerikaanse UPS liet weten ,,constructief overleg'' te blijven voeren met TNT Express over een mogelijke overname van de Nederlandse pakketbezorger. TNT wees op 17 februari een bod van 9 euro per aandeel af. Ondanks die afwijzing bleven beide bedrijven wel in gesprek over een overname.

PostNL

PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in TNT, steeg 1,6 procent. Verzekeraar Aegon zette de opmars voort en was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,5 procent. Sterkste daler was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 1,5 procent.

In de MidKap voerde verzekeraar Delta Lloyd de stijgers aan met een winst van 1,4 procent. De producent van specialistische metalen AMG was de grootste verliezer met een min van 2,5 procent.

De euro was 1,3071 dollar waard, tegen 1,3085 aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 105,52 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder op 123,01 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen