ANP19 aug '11 13:09

Strijder tegen corruptie begint hongerstaking

EPA
EPA

NEW DELHI (ANP) - Anna Hazare, strijder tegen de corruptie in India, is vrijdag met een hongerstaking van twee weken begonnen. Hij wil met de actie een strengere wet tegen de corruptie afdwingen. Hazare (74) wilde dinsdag al in hongerstaking gaan, maar werd gearresteerd. Vrijdag mocht hij de gevangenis verlaten.

De vroegere chauffeur in het leger kwam donderdag met de politie overeen dat hij alsnog zijn hongerstaking kan houden. Op de televisie was te zien hoe Hazare de gevangenis verliet, terwijl duizenden zingende en met vlaggetjes zwaaiende aanhangers juichten. Hazare voorspelde dat ,,wij een totale verandering in dit land zouden teweegbrengen''.

Duizenden mensen hadden zich verzameld op Ram Lila Maidan, de grote open ruimte in de buurt van het station van New Delhi, waar Hazare zijn hongerstaking houdt. De vlakte wordt vaak gebruikt voor religieuze festivals en politieke manifestaties.

Hazare begon zijn actie tegen de corruptie begin dit jaar. In april was hij 5 dagen in hongerstaking voor een sterke ombudsman, die onderzoek kan doen naar corruptie onder hoge ambtenaren en politici. Inmiddels heeft de regering een wetsvoorstel ingediend dat in de introductie van zo'n ombudsman voorziet, maar Hazare vindt dat voorstel onvoldoende, omdat onder anderen de premier buiten schot blijft.

Gerelateerde artikelen