ANP16 dec '11 09:14Aangepast op 16 dec '11 09:49

Openingswinst voor AEX

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs vrijdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger. Beleggers bleven echter voorzichtig vanwege de kredietafwaardering van een aantal grote banken.

Ook is het vrijdag de laatste expiratiedag van het jaar. Door het aflopen van de optieconctracten kan de handel mogelijk en volatiel beeld vertonen. Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer gaat na de expiratie ,,het licht uit op de beurzen'', aangezien veel marktpartijen na de afwikkeling van hun posities de boeken zullen sluiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 295,44 punten. De MidKap-index klom ook 0,3 procent tot 439,93 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,3 en 0,5 procent.

Kredietstatus Frankrijk

In Parijs noteerde de CAC40-index onveranderd. In de markt doen geruchten de ronde dat Frankrijk mogelijk vrijdag zijn hoogste kredietstatus van AAA zal verliezen.

De beurs in Madrid bleef ook ongewijzigd. De Spaanse markt verwerkte een aantal verlagingen van de kredietwaardigheid van banken. Standard & Poor's (S&P) verlaagde de kredietwaardigheid van 10 Spaanse banken. Mogelijk worden de zogeheten ratings ook nog verder verlaagd. Dat is volgens de kredietbeoordelaar afhankelijk van het kredietoordeel over de Spaanse staat.

Barclays

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde daarnaast de kredietwaardigheid van 6 grote banken. Het gaat om Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank en Goldman Sachs. De koersuitslagen van de Europese banken Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse en BNP Paribas bleven beperkt en liepen uiteen van een verlies van 0,2 procent tot een winst van 0,7 procent.

In Amsterdam was midkapper BinckBank de sterkste stijger met een plus van 3,5 procent. De grootste online broker van Nederland kondigde aan zijn aandeleninkoopprogramma te hervatten.

Heijmans

Heijmans volgde met een winst van 1,6 procent. Het bouwbedrijf heeft de voorlopige gunning gekregen voor de ontwikkeling en bouw van het nieuwe stadskantoor van de gemeente Rotterdam. Met de opdracht is een bedrag van 95 miljoen euro gemoeid.

De euro was 1,3011 dollar waard, tegen 1,3009 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 93,91 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder.

Gerelateerde artikelen