ANP7 mrt '11 10:02

Licht herstel transportbedrijven

DEN HAAG (AFN) - De transportbedrijven hebben vorig jaar bijna 3 procent meer omgezet dan een jaar eerder. In 2009 kampten ze door de economische crisis nog met een omzetverlies van 12,5 procent.

Zowel in het derde als het vierde kwartaal van 2010 lag de omzet bijna 5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het omzetniveau van voor de crisis is echter nog lang niet in zicht, meldde maandag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De goederenwegvervoerders en de expediteurs, samen goed voor de helft van de omzet in de transportsector, profiteerden in 2010 van de toegenomen internationale handel en de bedrijvigheid in de industrie. Het goederenwegvervoer had in het eerste kwartaal van 2010 nog een omzetverlies, maar realiseerde in het vierde kwartaal een omzetstijging met ruim 8 procent. Door het gestegen vrachtaanbod hebben de wegvervoerders over heel 2010 ruim 3 procent meer omgezet.

De omzet van de expediteurs groeide in het laatste kwartaal van 2010 met bijna 10 procent. Zij behaalden over heel 2010 ruim 7 procent meer omzet. De omzetstijging van de luchtvaart bleef in het vierde kwartaal van 2010 steken op 2 procent. Door het winterweer bleef de groei achter bij die in de voorgaande kwartalen. De omzet van de binnenvaart was in het vierde kwartaal van 2010 nog geen 1 procent hoger dan een jaar eerder. In het derde kwartaal was de omzettoename nog 6 procent. Ook hier werd de teruglopende omzetgroei veroorzaakt door het winterse weer in december. De laatste maand van 2010 was de koudste december sinds 1969.

Gerelateerde artikelen