ANP25 feb '11 09:17Aangepast op 25 feb '11 09:57

Adempauze op Europese aandelenmarkten

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met kleine winsten aan de handel begonnen. Beleggers leken een adempauze te nemen na vier dagen van verliezen door zorgen over de onrust in het Midden-Oosten.

Bijna drie kwartier na opening stond de AEX-index in Amsterdam 1,21 punt, of 0,3 procent, hoger op 364,94 punten. De MidKap-index pluste 0,6 procent tot 633,01 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent.

De olieprijs is donderdag tijdens de Amerikaanse handel teruggezakt tot onder de 100 dollar. Eerder op de dag was de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie voor het eerst in enkele jaren nog opgelopen tot boven deze psychologisch belangrijke grens. De angst onder beleggers is dat de dure olie de groei van de wereldeconomie zal remmen. Een vat kostte vrijdag 98,30 dollar.

'Rustige vrijdag'

,,De olieprijs leidt de markt. Er is even een pauze in de neergang'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ,,We wachten de ontwikkelingen af. Het is een rustige vrijdag, aankijken en afwachten'', voegde hij toe.

Fietsenmaker Accell meldde een stijging van de nettowinst met 11 procent tot 36,4 miljoen euro. Dit was iets meer dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Accell verloor desondanks 1,9 procent.

Staatssteun

Analisten van S&P verlaagden hun beleggingsadvies voor verzekeraar Aegon van 'buy' naar 'hold'. Het concern gaf donderdag nieuwe aandelen uit om een deel van de staatssteun terug te betalen. Op donderdag daalde Aegon 1 procent, vrijdag ging er 0,8 procent van de koers af.

Chemieconcern DSM liet weten te verwachten dat de overname van het Amerikaanse Martek vrijdag wordt afgerond. Verder gaat een joint venture van het bedrijf 50 miljoen euro investeren in een fabriek in China. Het aandeel DSM pluste in de AEX 0,4 procent.

Spyker

Spyker Cars maakte bekend in de cijfers over 2010 een eenmalige boekwinst op te nemen op de aankoop van Saab. De activiteiten van Saab zijn 77,9 miljoen euro hoger gewaardeerd dan Spyker ervoor heeft betaald. Dit bedrag moet als winst worden geboekt. Het aandeel Spyker steeg hierna 5,8 procent.

In Parijs daalde de koers van luchtvaart- en defensieconcern EADS 2,7 procent. Dochter Airbus loopt een grote order van de Amerikaanse luchtmacht voor nieuwe tankvliegtuigen mis.

De koers van de euro lag op 1,3805 dollar tegen 1,3790 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Gerelateerde artikelen