ANP17 nov '11 22:17

Zorg om schulden drukt Wall Street

NEW YORK (AFN) - In Wall Street wogen donderdag de zorgen over de schuldencrisis zwaarder dan positief nieuws uit eigen land. De hoge rente die Spanje en Frankrijk moeten betalen over de nieuwste staatsleningen, baart beleggers zorgen.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 1,1 procent lager op 11770,80 punten. De bredersamengestlde S&P 500-index zakte 1,7 procent naar 1216,28 punten. De Nasdaq-index, van belang voor de technologiesector, gaf 2 procent prijs op 2587,99 punten. De dertig grote fondsen van de Dow-Jonesindex stonden alle in de min.

De rente op Spaanse staatsleningen is gestegen naar 6,98 procent. Beleggers zien 7 procent als een kritische grens. Zowel Griekenland als Portugal moest zijn toevlucht nemen tot noodhulp toen de rente op hun obligaties dat niveau bereikte.

Koersdaling

Bij de zorgen over de Europese schulden daalde de koers van de euro ten opzichte van de dollar van 1,352 bij het sluiten van de beurzen in Europa naar 1,3462.

De olieprijzen daalden met meer dan 3 procent.

Er was wel goed nieuws uit eigen land. Het aantal aanvragen voor bijstand was in de VS in 7 maanden niet meer zo laag geweest. Bovendien was het aantal nieuwe bouwvergunningen voor huizen boven verwachting. Deze cijfers duiden op het aantrekken van de economie in de VS, maar gevreesd wordt dat de schuldenlast van de Europese landen wereldwijd gevolgen zal hebben voor de economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen