ANP16 nov '11 18:11Aangepast op 16 nov '11 18:44

Frankrijk en Duitsland verdeeld over rol ECB

ANP
ANP

PARIJS (AFN) - Frankrijk wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) meer staatsleningen gaat kopen om de schuldencrisis te bestrijden, maar Duitsland voelt daar niets voor. Het opkopen van de obligaties moet leiden tot lagere rentes op de staatsleningen van de Europese landen.

Een woordvoerder van de Franse regering zei woensdag na kabinetsberaad dat de ECB de noodzakelijke maatregelen moet treffen om de financiële stabiliteit in Europa te waarborgen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat regels van de Europese Unie zich hiertegen verzetten.

De rente op Italiaanse staatsleningen is gestegen tot meer dan 7 procent, een grens die algemeen gezien wordt als kritisch om nog uit de schulden te kunnen komen. Maar ook de rente op staatsleningen van Frankrijk, Oostenrijk en ons land is gestegen.

De ECB zelf vindt dat het allereerst aan de regeringen is om de schuldencrisis op te lossen door bezuinigingen en economische hervormingen. Volgens beurshandelaren heeft de centrale bank niettemin woensdag Italiaanse en Spaanse staatsleningen gekocht. Dat gebeurde in beperkte mate en duidt volgens hen niet op nieuw beleid van de ECB.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen