ANP8 mrt '11 17:17

Ybo Buruma naar Hoge Raad

NIJMEGEN (ANP) - Hoogleraar straf- en strafprocesrecht Ybo Buruma treedt per 1 september toe tot de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie van Nederland. Dat heeft de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar Buruma nu nog werkt, dinsdag bekendgemaakt.

Buruma is bekend van radio en televisie als commentator bij belangrijke rechtszaken. Hij is bovendien voorzitter geweest van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt. De Tweede Kamer moet de voordracht van Buruma later deze maand nog formeel goedkeuren.

De PVV heeft al aangegeven te willen voorkomen dat de strafrechtgeleerde toetreedt tot de Hoge Raad. De fractie van Geert Wilders heeft voor volgende week een hoofdelijke stemming in de Kamer aangevraagd om te proberen de benoeming tegen te houden.

De fractie vindt de voordracht een ,,enorme schande'', omdat Buruma volgens hem ,,veel te politiek'' is en allerlei politieke uitspraken heeft gedaan. Ook heeft Buruma Wilders vergeleken met de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen