ANP19 sep '11 09:34Aangepast op 19 sep '11 09:53

Griekenland overlegt over schuldencrisis

ATHENE (AFN) - De Griekse minister van Financiën zal maandag rond het middaguur een teleconferentie houden met inspecteurs van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er zullen nieuwe stappen worden besproken om aan de eisen te voldoen voor extra financiële steun voor het noodlijdende land. Dat liet het Griekse ministerie van Financiën weten.

Na afloop zal het Griekse kabinet een vergadering beleggen. Griekenland staat onder druk om extra maatregelen te nemen om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening uit het steunpakket voor het land. Griekse media meldden dat het land na het overleg op maandag extra bezuinigingen ter waarde van 4 miljard euro gaat aankondigen.

Griekse media meldden ook dat het land een lijst met 15 eisen heeft gekregen van de Europese landen en het IMF voor het versneld doorvoeren van bezuinigingen. Het zou onder meer gaan om het bevriezen en verlagen van de lonen en pensioenen van ambtenaren, het ontslag van ambtenaren, het sluiten van verlieslatende overheidsbedrijven, het verlagen van zorguitgaven en versnelde privatiseringen. Deze maatregelen zouden een voorwaarde zijn om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening uit het noodpakket voor het land.

Uitgaven

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos zei maandag dat Griekenland zo snel mogelijk uit de schuldencrisis moet komen. De prioriteit moet liggen op het verlagen van de uitgaven om het begrotingstekort omlaag te krijgen. Hij wil dat Griekenland in 2012 weer een overschot op de begroting heeft. Venizelos zei verder dat hij verwacht dat de Griekse economie dit jaar met 5,5 procent zal krimpen.

De vertegenwoordiger van het IMF in Griekenland, Bob Traa, zei maandag dat de belangrijkste uitdagingen van het land op fiscaal en economisch gebied liggen. Griekenland moet meer doen om het tekort naar een houdbaar niveau te verlagen, aldus Traa. Volgens de IMF-inspecteur kan Griekenland echter niet de belastingen blijven verhogen. Er moet sterker worden opgetreden tegen belastingontduiking in plaats van de belastingen te blijven verhogen, aldus Traa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen