ANP27 mei '11 16:02Aangepast op 27 mei '11 16:44

Spyker uitschieter op rustig Damrak

AMSTERDAM (AFN) - Spyker was vrijdagmiddag na de productiehervatting bij Saab het meest in het oog springende aandeel van de Amsterdamse beurs. De handel op het Damrak was verder relatief rustig.

Met nog een klein uur handel te gaan stond de AEX-index 0,4 procent in de plus op 345,87 punten. De MidKap-index steeg 0,6 procent tot 629,21 punten. De grote Europese beurzen van Parijs en Londen wonnen rond de 1 procent. De beurs in Frankfurt bleef achter met een plus van 0,3 procent.

De productie van Saab viel bijna twee maanden geleden stil doordat rekeningen van toeleveranciers niet waren betaald. Uiteindelijk wist Spyker onder meer een overeenkomst te sluiten met het Chinese autodistributiebedrijf Pang Da.

Deze Chinese partij

Deze Chinese partij kocht hierbij voor 30 miljoen euro aan auto's. Dit geld kon Saab gebruiken voor het opstarten van de productie. Het aandeel van Saabeigenaar Spyker steeg vrijdag ruim 14 procent. Een dag eerder na de eerste berichten over de op handen zijnde productiehervatting pluste het aandeel al 5,6 procent.

Europese financiële aandelen zaten in de lift na berichten over een versoepeling van de Basel III-regels in Europa. Lloyds steeg in Londen 1,6 procent. Sociíté Générale en BNP Paribas plusten in Parijs tot 2,1 procent. De Nederlandse bank en verzekeraar ING liet weten geen impact te verwachting van een eventuele versoepeling. Dit aandeel noteerde in Amsterdam 1,1 procent hoger.

Aegon

Verzekeraar Aegon kreeg een hoger beleggingsadvies van de Amerikaanse Bank of America Merrill Lynch. Het aandeel was de koploper van de AEX met een plus van 4 procent.

TNT Express steeg eveneens 4 procent. Sinds de afsplitsing van TNT donderdag is het aandeel in het pakketbedrijf ruim 13 procent meer waard geworden.

Een interview

In een interview met het ANP sprak topman Jan Aalberts van het gelijknamige industrieel concern de verwachting uit dat 2011 het beste jaar ooit zal worden. In de MidKap stond het aandeel de hele dag bovenaan met een plus van 2 procent.

De euro stond op 1,4225 dollar, tegen 1,4090 dollar aan het eind van de handel op donderdag.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder tot 100,37 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent tot 114,92 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen