ANP28 nov '11 07:53Aangepast op 28 nov '11 08:31

'Openingswinst voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal maandag naar verwachting hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. De stemming wordt gesteund door sterke verkoopcijfers in de Verenigde Staten tijdens het Thanksgivingweekend en een bericht dat Italië mogelijk een noodlening krijgt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

,,De AEX zal zo'n 3 punten hoger openen. Het bericht over een noodlening van het IMF aan Italië zorgt voor enige opluchting. Ook geven de goede verkoopcijfers in de VS een duwtje in de rug. Het nieuws uit de eurozone zal deze week echter opnieuw het sentiment gaan bepalen, waarbij vooral gelet zal worden op de obligatieveilingen van diverse landen', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van Haags Effektenkantoor.

De Italiaanse krant La Stampa meldde zondag op basis van bronnen dat het IMF een reddingsplan voor Italië heeft voorbereid met een waarde tot 600 miljard euro in het geval de financiële crisis in het land verder uit de hand loopt. Het IMF ontkende maandag echter dat er financieringsgesprekken worden gevoerd met Italië.

Thanksgivingweekend

Ook werd bekend dat de Amerikanen tijdens het Thanksgivingweekend voor een recordbedrag van 52,4 miljard dollar (39,4 miljard euro) hebben gekocht. Dat is een opsteker voor de Amerikaanse economie, die voor twee derde op consumentenuitgaven drijft.

Deze week komen Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, België en Spanje met veilingen van staatsleningen. Die zullen nauwlettend worden gevolgd en de renteniveaus zullen cruciaal zijn voor het sentiment op de beurzen. Als ze sterk stijgen, zullen de koersen waarschijnlijk scherp dalen.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag stevig omhoog, onder aanvoering van de grondstofbedrijven en de banken. In Tokio sloot de Nikkei 1,6 procent hoger.

De beurzen op Wall Street sloten vrijdag de verkorte handelssessie met verlies af. Winkeliers waren enthousiast over het begin van de kerstinkopen, maar beleggers bleven grotendeels afzijdig.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 11.231,94 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,8 procent in, en gingen daarmee voor de zevende handelsdag op rij omlaag.

De Europese beurzen wisten vrijdag wel hun dagenlange verliesreeks te doorbreken. In Amsterdam sloot de AEX-index 1 procent hoger op 274,37 punten. De MidKap viel uit de toon met een klein verlies van 0,1 procent tot 415,85 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 1,2 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 0,7 procent bij.

De euro was maandag voorbeurs 1,3301 dollar waard, tegen 1,3255 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 98,75 dollar per vat en Brentolie klom 1,5 procent tot 107,99 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen