ANP2 mei '11 17:50

Kleine winst op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met kleine winsten gesloten. Aanvankelijk reageerden beleggers positief op het nieuws dat terroristenleider Osama bin Laden is gedood, maar in de loop van de middag zakten de beurzen terug.

De AEX-index sloot met een plus van 1,62 punten, ofwel 0,5 procent, op 361,56 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 653,32 punten. De beurzen van Parijs en Frankfurt stegen 0,1 en 0,2 procent. De beurs in Londen was gesloten in verband met een feestdag.

De berichten over de dood van Bin Laden leidden aanvankelijk tot een daling van onder meer de olieprijs en de goudprijs en een stijging van de dollar. Deze ontwikkeling keerde zich maandagmiddag echter alweer om. Een vat ruwe Amerikaanse olie was aan het eind van de middag 0,4 procent duurder dan aan het begin van de handelssessie en kostte 114,40 dollar.

Goudprijs

De goudprijs naderde met ruim 1567 dollar per troy ounce weer het historische record van meer dan 1575 dollar dat in de nacht van zondag op maandag was bereikt. De euro was 1,4880 dollar waard, tegen 1,4825 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

In Amsterdam bungelde post- en pakketbezorger TNT onderaan de AEX-index met een koersverlies van 1,4 procent. Het concern had maandag de eerstekwartaalcijfers naar buiten gebracht. Volgens analisten vielen vooral de resultaten van de postdivisie tegen.

Spyker

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen was de sterkste stijger van de MidKap met een winst van 3,5 procent. Het fonds profiteerde volgens analisten nog van de meevallende resultaten van vorige week, waardoor beleggers meer vertrouwen in het management lijken te hebben.

Spyker maakte maandagmiddag bekend een lening te hebben gekregen van investeringsfonds Gemini Investment Fund. Het geld zal worden ingezet om de productie bij autobouwer Saab te herstarten. Bovenop de lening deed Saab ook een aanvraag voor 29,1 miljoen euro uit een kredietfaciliteit bij de Europese Investeringsbank. Het aandeel Spyker steeg 0,6 procent.

Maritiem dienstverlener Dockwise liet weten zes opdrachten te hebben gekregen voor zwaar transport op zee. De opdrachten hebben een waarde van meer dan 34 miljoen dollar. Het aandeel steeg 3,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen