ANP12 mei '11 22:31

Madrid compenseert slachtoffers beving

EPA
EPA

LORCA (ANP) - De Spaanse regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero gaat financïële hulp bieden aan de mensen die getroffen zijn door de aardbevingen woensdag in de zuidoostelijke stad Lorca. Dat heeft de vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba donderdag gezegd, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.

Door de aardbevingen zijn negen doden gevallen en bijna driehonderd mensen gewond geraakt. Rubalcaba zei dat de regering de families van de mensen die zijn omgekomen een vergoeding tot 18.000 euro wil geven. Ook personen die ernstig gewond zijn geraakt, kunnen aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming. Verder wil Madrid mensen financieel steunen die een woning moeten huren omdat hun eigen huis is verwoest of zwaar beschadigd.

Lorca werd woensdag getroffen door een beving van 5,1 op de schaal van Richter, die was voorafgegaan door een beving met een kracht van 4,4 op de schaal van Richter. Burgemeester Francisco Jodar van Lorca zei dat circa 80 procent van de panden is beschadigd. Het gaat om circa 20.000 gebouwen.

Bewoonbaar

Donderdagavond konden duizenden mensen nog altijd niet naar hun huis terugkeren. Ingenieurs en militairen waren druk in de weer om te inventariseren welke gebouwen nog bewoonbaar zijn.

Militairen en hulpverleners deelden tenten en voedselpakketten uit. Het Rode Kruis meldde dat 15.000 mensen dakloos zijn geworden in de historische stad met veel middeleeuwse monumenten.

Vrij zeldzaam

Door de beving stortten veel gevels in. De top van de klokkentoren van de San Diego-kerk brokkelde af en viel op de grond. Een cameraman van de Spaanse tv-zender TVE was stomtoevallig aan het filmen in Lorca tijdens de beving en legde de gebeurtenis vast.

Zware aardbevingen zijn vrij zeldzaam in Spanje. Slachtoffers vallen er zelden, hoewel het zuiden van het land vrij veel breuklijnen van aardplaten heeft. In 1969 kwamen er negentien mensen om bij een aardbeving met de kracht van 7,8 op de schaal van Richter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen