ANP24 feb '11 15:59Aangepast op 24 feb '11 16:57

Verliezen op beurs lopen terug

AMSTERDAM (ANP) - De verliezen op de Amsterdamse beurs liepen donderdagmiddag iets terug, geholpen door een meevallend Amerikaans macrocijfer. In de AEX was verzekeraar Aegon de sterkste daler na de bekendmaking van een aandelenemissie.

De AEX-index stond tegen vijf uur 's middags 0,3 procent lager op 364,07 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 0,8 procent tot 629,45 punten. De beurzen in Parijs en Londen waren onveranderd en Frankfurt noteerde 0,9 procent lager.

Een meevallend cijfer kwam in de middag naar buiten over de wekelijkse Amerikaanse uitkeringsaanvragen. Die gingen vorige week met 22.000 omlaag tot 391.000. Economen rekenden op 400.000 aanvragen.

Emissie

Aegon gaat voor bijna 1 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. De opbrengst van de emissie wordt gebruikt voor de aflossing van de nog openstaande staatssteun. Analisten stelden dat de emissie groter was dan verwacht. Op de beurs daalde het aandeel Aegon 1,2 procent.

Spyker Cars kondigde aan zijn sportwagentak Spyker te verkopen aan de Russische investeerder Antonov. Het bedrijf gaat zich volledig richten op de Zweedse autobouwer Saab die Spyker vorig jaar overnam van het Amerikaanse General Motors. Spyker noteerde een verlies van 3,3 procent.

Zorgen

De stemming op de beurs werd ook bepaald door zorgen over de spanningen in Libië en de oplopende olieprijs. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse brak donderdag door de grens van 100 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2008.

De aandelen van de grote Europese oliebedrijven profiteerden van de prijsstijging. Het Britse BP, het Brits-Nederlandse Shell en het Franse Total stegen 0,7 tot 1,9 procent.

BE Semiconductor

Chiptoeleverancier BE Semiconductor meldde donderdag een groei van de orderinname in de eerste maanden van dit jaar. Het aandeel ging 7,3 procent omhoog.

De euro was 1,3780 dollar waard. Bij het slot van de Europese handel op woensdag stond de Europese munt op 1,3770 dollar.

Gerelateerde artikelen