ANP27 dec '11 12:28Aangepast op 27 dec '11 14:18

Valse postzegels kosten PostNL miljoenen

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - PostNL is naar schatting enkele miljoenen euro's aan omzet misgelopen door een grootscheepse handel in valse postzegels. Dat maakte PostNL dinsdag bekend.

De nepzegels werden via websites verkocht, voor een prijs die ver onder de werkelijke waarde van de postzegels lag. De neppers zijn ontdekt via zogenoemde authenticiteitssystemen van PostNL. De valse zegels werden volgens PostNL vooral gebruikt voor het verzenden van de duurdere, aangetekende stukken, pakketten en internationale zendingen. Het bedrijf vermoedt dat dit ongeveer een halfjaar heeft kunnen gebeuren.

Voor zover de woordvoerder weet, is het voor het eerst dat in Nederland op zo'n grote schaal is gefraudeerd met postzegels. PostNL heeft vorige week aangifte gedaan. ,,Geen enkele postzegel kan onder de nominale waarde gekocht worden, omdat het wettelijk vastgelegde waardepapieren zijn.'' Die net als geld zichtbare en onzichtbare authenticiteitskenmerken hebben.

Recherche

,,De valse postzegels zijn op het oog bijna niet te onderscheiden van de echte postzegels'', zei commercieel directeur Ger Jacobs. Poststukken waar valse zegels op zitten, worden niet bezorgd. Postzegelvervalsers, of mensen die valse postzegels gebruiken, kunnen 6 jaar gevangenisstraf krijgen.

De bovenregionale recherche van Zuid Nederland onderzoekt de zaak, zo liet een politiewoordvoerder weten. De woordvoerder kan niet zeggen of er al verdachten in beeld zijn omdat het onderzoek nog in de voorbereidende fase zit.

Gerelateerde artikelen