ANP22 sep '11 17:00

'Sperwer meest logische kandidaat voor C1000'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Sperwer Groep, bekend van de Plus supermarkten, is de meest logische kandidaat om C1000 over te nemen, als die door eigenaar CVC in de etalage wordt gezet. Maar analist John David Roeg van ING vraagt zich wel af of Sperwer zo diep in de buidel kan tasten voor deze aankoop.

,,Sperwer is, net zoals C1000, een grote club van franchisenemers, de modellen zouden goed bij elkaar passen'', aldus Roeg. De analist vindt de prijs die in de media voor C1000 wordt genoemd, ruim 1 miljard euro, echter aan de hoge kant. ,,Zowel als prijskaartje, als voor Sperwer''.

Sperwer liet donderdagmiddag weten ,,zich te beraden'' op de mogelijkheden om C1000 over te nemen. In de media werd eerder bericht dat CVC een verkoop van C1000 overweegt.

Ahold

Een overname zou volgens Roeg financieel kunnen worden gefaciliteerd als Sperwer afspreekt dat bijvoorbeeld Ahold direct een aantal supermarkten overkoopt. Ahold zou geïnteresseerd kunnen zijn om de positie in een bepaalde regio te versterken. Dat Ahold heel C1000 overneemt lijkt Roeg onwaarschijnlijk. ,,Ze zijn te groot en te machtig en het rendement is nu relatief laag.''

Voor de andere grote speler in supermarktland, Jumbo, lijkt een overname op dit moment ook niet logisch. Jumbo is nog volop bezig met de integratie van Super de Boer.

Duidelijkheid

Als Sperwer als koper afvalt, zou CVC C1000 volgens Roeg ook aan de franchisenemers zelf kunnen verkopen. ,,Als de ondernemers eigenaar worden van de groep, krijg je een slagvaardige organisatie met weinig hommeles''.

Het kan nog wel enige tijd duren voordat er duidelijkheid komt over de toekomst van C1000, denkt de analist. Geen van de partijen zal haast maken in het huidige economische klimaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen