ANP5 mei '11 16:14

Portugal moet fors hervormen voor steun

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - Portugal krijgt 78 miljard noodhulp van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar zal in ruil daarvoor fors moeten hervormen. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair beleid) en IMF-topman Dominique Strauss-Kahn hebben dat donderdag gezegd.

Portugal moet niet alleen zijn huishoudboekje op orde brengen, maar ook zorgen dat zijn arbeidsmarkt beter functioneert. Dat betekent onder meer dat het moet snijden in duur en hoogte van de werkloosheidsuitkeringen. Om meer inkomsten in het laatje te brengen moet de btw waarschijnlijk omhoog. Privatiseringen moeten daarnaast ruim 5 miljard euro opleveren.

Strauss-Kahn noemde de economische hervormingen het belangrijkste. ,,De diepgewortelde, structurele problemen die ervoor hebben gezorgd dat Portugal al tien jaar lang de laagste groei van de eurozone heeft, moeten worden aangepakt.''

Ingrepen

De IMF-topman erkende dat de ingrepen niet makkelijk zijn. ,,Ze vragen opofferingen van het Portugese volk. Maar met een nationale inspanning zullen ze leiden tot een sterkere, meer dynamische economie die groei, banen en kansen creëert.''

Portugal moet zijn overheidstekort, vorig jaar nog ruim 9 procent, in 2013 hebben teruggebracht tot de EU-limiet van 3 procent. Het krijgt daarmee een jaar langer de tijd dan premier José Socrates eerder voor ogen stond. Hij slaagde er echter niet in zijn plannen door het parlement te loodsen, waardoor zijn kabinet ten val kwam. Op 5 juni zijn er nieuwe verkiezingen. EU en IMF wilden dat ook de belangrijkste oppositiepartijen hun steun zouden uitspreken voor het hervormingspakket. Volgens Rehn is dat gebeurd.

Details hulp

Dat Portugal noodhulp zou krijgen, was eerder deze week al duidelijk. Donderdag werden in Lissabon de details bekendgemaakt. Van het totaalbedrag van 78 miljard euro, is 26 miljard voor rekening van het IMF. De rest komt uit het noodfonds van de eurolanden en de Europese Commissie.

De ministers van Financiën van de eurolanden moeten de steun nog goedkeuren. Zij beraadslagen op 16 mei. Ze bepalen dan ook de rente die de Portugezen moeten neertellen. Naar verwachting valt die wat lager uit dan de rente die Griekenland moet betalen. Dat land verwierf eerder noodsteun van EU en IMF, net als Ierland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen