ANP8 mrt '11 17:23Aangepast op 8 mrt '11 17:47

NMa: Weinig concurrentie bij schoolboeken

DEN HAAG (AFN) - De invoering van de Wet Gratis Schoolboeken (WGS) in 2008 heeft niet geleid tot lagere prijzen voor lesmateriaal in het Voortgezet Onderwijs (VO). Dit staat in de Schoolboekenscan 2011, die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dinsdag publiceerde.

De concurrentie tussen distributeurs en tussen uitgevers van schoolboeken voor het Voortgezet Onderwijs (VO) is beperkt, waardoor de marktwerking niet optimaal is, aldus de NMa.

De NMa kwam ook in 2006 met een schoolboekenscan. Die wees uit dat er weinig prijsconcurrentie was op de schoolboekenmarkt. Door de wetswijziging in 2008 betalen niet langer de ouders de schoolboeken, maar de scholen.

Andere manier

De NMa pleit nu voor een andere manier van aanbesteden door de scholen. De scholen zijn nu verplicht zich te houden aan de Europese aanbestedingsregels. Volgens de NMa heeft dat negatieve effecten gehad op de marktwerking. ,,Feitelijk zijn er nog maar twee grote distributeurs over en dat heeft geleid tot minder korting voor meerdere scholen,'' aldus de NMa. Als scholen de aanbesteding in percelen opdelen kunnen mogelijk ook kleinere distributeurs meebieden.

Uitgevers worden volgens de NMa weinig geprikkeld om op prijs te concurreren doordat scholen niet graag wisselen van lesmethode.

Als eisen aan vakken, bijvoorbeeld wiskunde, in Nederland en in Vlaanderen worden gelijkgetrokken, kunnen meer uitgevers de concurrentie aangaan met de Nederlandse uitgevers, aldus de NMa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen