ANP14 nov '11 10:19

AEX nipt hoger

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam noteerde de beurs maandagochtend nipt hoger. Ook de andere Europese beurzen zagen de openingswinsten afnemen en vertoonden een schommelend verloop. Beleggers hopen dat de nieuwe noodregeringen in Italië en Griekenland orde op zaken zullen stellen in de door schulden geplaagde landen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur na opening van de beurs 0,3 procent hoger op 301,95 punten. De MidKap-index won 0,7 procent tot 467,25 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,3 tot 0,7 procent. In Milaan klom de beurs 1,7 procent.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft senator Mario Monti zondagavond benoemd tot informateur. Monti, voormalig eurocommissaris, zal een noodregering gaan leiden die het beleid moet gaan uitstippelen om de Italiaanse economie weer op de rails te krijgen en de schuldenlast te verminderen.

Obligatieveiling

Beleggers wachten nog op een Italiaanse obligatieveiling, die later op de dag zal plaatsvinden. De Italiaanse staat wil tot 3 miljard euro ophalen met de verkoop van een 5-jarige obligatie.

In de AEX steeg PostNL 0,2 procent. Het postbedrijf liet weten dat Netwerk VSP nog dit jaar stopt met zijn activiteiten op de geadresseerde postmarkt. De huidige postmarkt en de economische omstandigheden bieden volgens het bedrijf onvoldoende perspectief om de activiteiten op termijn voldoende winstgevend te maken.

Klimmers

Bankverzekeraar ING was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1,4 procent. Navigatiebedrijf TomTom was een van de grootste dalers met een min van 0,7 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

In de MidKap behoorde CSM tot de sterkste klimmers met een plus van 3,5 procent. De maker van bakkerijproducten kondigde de start aan van het Amerikaanse kostenbesparingsprogramma. Het programma moet een besparing opleveren van 50 miljoen euro in 2013. Bij het onderdeel Bakery Supplies North America verdwijnen 140 banen. Samen met de eerder aangekondigde sluiting van twee fabrieken schrapt Bakery Supplies 330 banen. TenCate won 1,4 procent. De producent van technisch textiel gaat vlamwerende weefsels leveren aan de Canadese luchtmacht.

De euro was 1,3725 dollar waard, tegen 1,3785 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde stabiliseerde op 98,90 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen