ANP14 dec '11 12:00

Europese regels voor etiketten vruchtensappen

STRAATSBURG (AFN) - Etiketten van vruchtensappen moeten duidelijker. Zo moet er onder meer op staan of er zoetstoffen zijn toegevoegd aan de sappen. Ook de afbeeldingen op de sappakken mogen de consument niet misleiden. Woensdag nam het Europees Parlement een richtlijn aan die dit regelt.

Ook mogen vruchtensappenfabrikanten het product alleen een naam geven die overeenkomt met het hoofdingrediënt. Zo mag een sapje dat voor 80 procent uit appelsap, 6 procent uit bosbessensap en 14 procent uit frambozensap bestaat, geen 'bosbessen- en frambozensap' worden genoemd. De regels moeten gelden voor in Europa gemaakte producten en sappen die naar Europa geïmporteerd worden.

Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, bestempelde de regels als ,,halfbakken''. Volgens de politica wordt het er alleen maar onduidelijker op voor de consument. ,,Zo mag bij nectar, waarvan mensen toch eerder denken aan een natuurlijk product zonder kunstmatige stoffen, wel suikers worden toegevoegd. En dit hoeft alleen maar heel klein op de ingrediëntenlijst gezet te worden."

Gerelateerde artikelen