ANP14 dec '11 14:49

Bonden tegen meer tijdelijke contracten

AMSTERDAM/UTRECHT (AFN) - FNV en CNV zijn mordicus tegen het voorstel van GroenLinks om werknemers langer en vaker een tijdelijk contact te geven. Als de Tweede Kamer dit overneemt, dan wil de FNV het aan de cao-tafel ongedaan maken.

De kans is zeker aanwezig dat de Kamer instemt met het voorstel om mensen niet maximaal drie-, maar viermaal achter elkaar een tijdelijk contract te geven. Volgens de FNV zou dat van Nederland ,,de kampioen van het onzeker werk'' maken. Structureel werk hoort te worden verricht binnen een vast dienstverband, aldus de FNV. Dat biedt mensen meer zekerheid dan iedere keer een tijdelijk contract.

Jongeren konden al enige tijd viermaal een flexcontract krijgen. Maar deze tijdelijke maatregel loopt per 1 januari af en minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voelt er niet voor hem te verlengen, omdat het effect maar klein was. Wel zijn circa 10.000 jongeren aan een volgend tijdelijk contract geholpen, dat ze anders niet hadden gekregen. Maar daar staat tegenover dat ongeveer 9000 jongeren in een tijdelijk dienstverband zijn blijven hangen, terwijl ze anders een vast contract hadden gekregen.

FNV en CNV begrijpen dan ook niet dat GroenLinks nu met het voorstel komt. ,,Dit leidt niet tot meer banen, maar alleen tot meer onzekerheid en geen ontslagbescherming'', stelt CNV-vicevoorzitter Maurice Limmen.

Gerelateerde artikelen