ANP8 jun '11 19:06

Tuinders: telen is dweilen met kraan open

DEN HAAG (AFN) - De tuinders willen de productie van groenten als komkommers en tomaten gaan beperken. Ze willen de groente niet laten doorgroeien tot die rijp is voor de verkoop, maar al voor die tijd uit de kas halen. Zo blijft het aanbod beperkt en daardoor hopen de telers een betere prijs te krijgen voor hun producten.

De belangenorganisatie LTO Nederland gaat hierop aandringen bij de overheid. Het beperken van de productie staat op gespannen voet met de mededingingswet, maar LTO vraagt om een tijdelijke tegemoetkoming in een bijzondere situatie. De Tweede Kamer vergadert donderdag over de problemen in de tuinbouw.

De tuinders zien nu al twee weken de afzet van hun producten instorten door de onrust over de EHEC-bacterie. Zolang die blijft bestaan, laten veel consumenten de groente liggen in de schappen. De tuinders zijn het beu om te dweilen met de kraan open. Een groot deel van de oogst wordt al doorgedraaid. LTO denkt aan een beperking van de productie met 20 tot 30 procent.

Steun

De tuinders kregen woensdag wel een steuntje in de rug. Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos kwam onder druk van de Europese landbouwministers met een nieuw en beter voorstel voor steun aan de gedupeerde tuinders. Hij wil nu niet 30, maar 50 procent van de schade vergoeden. Het steunbedrag gaat dan omhoog van 150 naar 210 miljoen euro.

De Europese Commissie zal dinsdag de knoop doorhakken en de eerste betalingen zouden dan in juli plaatsvinden. Het zal dan gaan om de periode van mei tot eind juni en om komkommers, tomaten, sla, paprika's en courgettes. Bij het bepalen van de schade gaat het om 50 procent van de gemiddelde prijs van deze producten in de periode 2007-2010. Voor groentetelers die zijn aangesloten bij landbouworganisaties zou de schadevergoeding kunnen oplopen tot 70 procent, maar dan moeten die organisaties eigen fondsen aanspreken.

Pijn verzachten

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) probeerde in Moskou de pijn voor de tuinders verder te verzachten. De Russen sloten hun grenzen voor groente uit de Europese Unie omdat ze die niet meer vertrouwen. Dat is een flinke schadepost voor de Nederlandse exporterende bedrijven. Bleker wilde in een gesprek zijn Russische collega Jelena Skrynnik op andere gedachten te brengen. Dat leidde ertoe dat de deur op een kier wordt gezet voor hervatting van de import. Nederlandse en Russische experts gaan om de tafel zitten om te kijken onder welke voorwaarden invoer in Rusland weer mogelijk kan zijn. Bleker toonde zich optimistisch over de uitkomst.

Vooruitlopend op het debat in de Tweede Kamer klaagde een delegatie van de tuinders woensdag de nood in gesprekken met parlementariërs. Ze voelen zich het slachtoffer van een probleem waar ze part noch deel aan hebben. Het waren de Duitse autoriteiten die zeiden te vrezen dat de mysterieuze en gevaarlijke EHEC-bacterie verspreid werd door komkommers. Sindsdien zit de klad in de export, hoewel bij het testen van monsters van Nederlandse groente nooit de gevreesde bacterie werd aangetroffen.

Gerelateerde artikelen