ANP17 nov '11 09:28Aangepast op 17 nov '11 10:23

Spaanse rente loopt stevig op

ANP Xtra
ANP Xtra

MADRID (AFN) - De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties is donderdagochtend flink gestegen. In de aanloop naar een veiling van nieuwe 10-jarige leningen later op de dag, liep het rendement op bestaande obligaties op tot het hoogste niveau sinds het begin van de euro.

De Spaanse rente klom tot 6,66 procent, tegen 6,43 procent een dag eerder. Een week geleden bedroeg het rendement nog circa 5,8 procent. Spanje wil donderdag 3 tot 4 miljard euro ophalen met nieuwe 10-jarige obligaties.

De rente op Italiaanse obligaties liep ook verder op, tot 7,15 procent. Woensdag lag het rendement op 10-jarige Italiaanse leningen rond 7,05 procent.

Duitsland en Frankrijk

Het renteverschil tussen Duitse en Franse obligaties nam eveneens toe. Het rendement op Frans 10-jarig staatspapier lag 199 basispunten (1,99 procentpunt) hoger dan dat op de veilig geachte Duitse obligaties. Dat is het grootste verschil sinds de invoering van de euro.

Frankrijk gaat donderdag de markt op in een poging 6 tot 7 miljard euro aan vers kapitaal op te halen.

Wolfgang Schäuble

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwde donderdagochtend voor de risico's van de schuldencrisis voor de economie. Volgens hem moet worden voorkomen dat de crisis ook de banken en verzekeraars besmet.

Volgens Schäuble is het duidelijk dat de schuldenproblemen voor veel onzekerheid zorgen bij investeerders. De hoge rentes op Europese staatsobligaties zijn volgens hem echter moeilijk te rechtvaardigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen