ANP9 dec '11 16:02Aangepast op 9 dec '11 16:52

De Jager: enorme sprong voorwaarts

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De nieuwe begrotingsafspraken in Europa zijn een enorme sprong voorwaarts, en maken het mogelijk om sancties op te leggen aan landen die van hun financiën een potje maken. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag.

De laatste 15 jaar is gefaald in de handhaving van regels bij eurolanden. Dat landen totaal ontsporen, dat kan niet meer voorkomen met deze nieuwe afspraken, stelde De Jager. Volgens hem moet nog worden bekeken wie de nieuwe regels gaat handhaven. Nederland dringt aan op een ,,onafhankelijk iemand'' en bij voorkeur de Europese Commissie, aldus De Jager.

De Jager benadrukte wel dat Europa er nog niet is. Zo moeten de afspraken nog formeel vastgelegd worden en moeten landen de verdragswijziging nog voorleggen aan hun nationale parlementen. Ook moet de invulling van het noodfonds nog nader worden uitgewerkt. Een kwestie van weken of maanden, denkt hij.

Verenigd Koninkrijk

,,Je kunt niet op één top zo'n hele crisis bedwingen, daar is echt wel iets meer voor nodig'', aldus De Jager.

De Jager zei het jammer te vinden dat het Verenigd Koninkrijk zich niet wil aansluiten bij de afspraken. Eisen die de Britten stelden om toch mee te doen, waren voor Nederland onacceptabel, stelde hij. Londen zou dan een te groot concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van andere financiële centra zoals Amsterdam.

Noodfonds

De Jager zegt dat de afspraken waarschijnlijk gewoon overeind kunnen blijven ondanks het feit dat de Britten niet meedoen. ,,Het wordt lastiger, maar het kan.''

Over de invulling van het Europese noodfonds zei De Jager dat hij heeft gehoord dat een aantal niet-Europese landen positief reageren om een extra bijdrage te leggen bovenop de 200 miljard euro die is toegezegd door de Europese landen. Hij zei niet welke landen.

De Jager verwacht brede steun te krijgen van de Tweede Kamer voor de plannen.

Gerelateerde artikelen