ANP13 mrt '11 17:10

Japan, Libië en euro risico voor beleggers

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers hebben te maken met een reeks grote ontwikkelingen die de economie en de aandelenmarkten kunnen beïnvloeden. De aardbeving in Japan, de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de Europese schuldencrisis. Het zijn alledrie onderwerpen die de beurzen wereldwijd in beweging kunnen zetten.

De aardbeving in Japan zal volgens analisten zeker een economische impact hebben. De Japanse productie zal op korte termijn stagneren. Op de lange termijn zullen de opbouwwerkzaamheden de economie echter een impuls kunnen geven. Om deze reden denken analisten niet dat het gematigde herstel van de Japanse economie spaak zal lopen.

De beurs in Tokio zal maandag in ieder geval gewoon open gaan. De Japanse toezichthouder op de financiële markten zei wel de handelsactiviteit scherp in de gaten te houden om marktmanipulatie te voorkomen. De verwachting was zondag dat de Nikkei-index onder de 10.000 punten zal openen. Kort na de beving op vrijdag sloot de beursgraadmeter van Tokio op 10254,43 punten.

Olieprijs blijft zorg

De aardbeving heeft de onrust in het Midden-Oosten en vooral Libië voor het moment van de voorpagina's gedreven. De door de onrust opgelopen olieprijs blijft echter een groot punt van zorg voor economen en investeerders. De angst is dat de dure olie de groei van de wereldeconomie zal remmen en in sommige landen mogelijk zelfs kan leiden tot een nieuwe recessie.

In het weekend bereikten leiders van de eurolanden overeenstemming over versterking van het reddingsfonds voor noodlijdende overheden. Verder werden de leenvoorwaarden versoepeld voor landen die een beroep moeten doen op noodsteun. De versterking van het fonds werd als noodzakelijk geacht om te voorkomen dat de Europese schuldencrisis opnieuw de kop opsteekt. De afgelopen week is het onderwerp langzaam weer aan de oppervlakte gekomen door verlagingen van de kredietwaardigheid van Griekenland en Spanje door kredietbeoordelaars.

Cijfers

Op het Damrak is het jaarcijferseizoen nog bezig. Op dinsdag komt onder meer technisch dienstverlener Imtech met cijfers. Voor woensdag staan de resultaten van uitgever Wegener en it-dienstverlener Ctac op de agenda. Donderdag is de drukste dag van de week met onder meer baggeraar Boskalis en grondstoffenhandelaar Acomo. Van Lanschot Bankiers is vrijdag de grootste blikvanger.

Verder organiseert olieconcern Shell dinsdag een strategiedag voor investeerders en analisten. Hier zal onder meer gesproken worden over de grote investeringsprojecten die het concern op stapel heeft staan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert een aantal cijfers over de recente ontwikkeling van de Nederlandse economie. Het gaat om de buitenlandse handel op maandag en de productie en detailhandelsverkopen op dinsdag. Dit zijn cijfers over de maand januari. Op donderdag komt de stand van de werkloosheid in februari naar buiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen