ANP4 mei '11 15:53

'Amerikaanse overname zet ASML hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De overname door het Amerikaanse Applied Materials van branchegenoot Varian Semiconductor Equipment Associates voor 4,9 miljard dollar, stuwde woensdagmiddag de koers van sectorgenoot ASML.

Volgens analisten komt dit niet omdat de kans op een overname van ASML nou direct groter is geworden. ASML zou een maatje te groot zijn, waardoor er problemen zouden kunnen optreden op het gebied van mededinging.

Wel duidt de prijs die wordt betaald voor Varian erop dat ASML ondergewaardeerd is, aldus Marcel Achterberg van effectenhuis Petercam. Volgens Peter Olofsen van Kepler is het een positief signaal van Applied Materials. ,,Ze zouden deze overname niet doen als ze niet zouden denken dat de cyclus nog even door zal zetten.''

Overnameactiviteit

Er is sprake van een toenemende overnameactiviteit in de sector. Vorige maand deed chipbedrijf Texas Instruments ook al een grote overname (6,5 miljard dollar). Volgens Achterberg is er sprake van consolidatie in de sector, gezien de druk op r&d budgetten. De hoge onderzoekskosten door de transitie van de sector maken het moeilijk om zelfstandig te blijven.

De kans op een overname van andere branchegenoten van Applied Materials, zoals ASM International (ASMI) of BE Semiconductor (Besi), is volgens de analisten niet groot. Besi is voornamelijk actief in het back-end segment, oftewel de assemblage van chips, terwijl Applied Materials machines maakt voor de productie van chips.

Een bod

ASMI zou wel een logische overnamekandidaat zijn, aldus de analisten. Applied Materials deed drie jaar geleden een bod op delen van ASMI. Weerstand binnen de familie Del Prado, die een groot belang heeft in het bedrijf, is hier de belangrijkste barrière. Zowel Achterberg als Olofsen denken niet dat de familie de zelfstandigheid van het bedrijf voorlopig uit handen wil geven. Het aandeel reageerde woensdag ook niet op het nieuws.

ASML noteerde woensdag rond 3.45 uur een winst van 1,8 procent tot 28,42 euro. ASMI verloor 1 procent tot 29,41 euro en Besi daalde 0,7 procent tot 7,12 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen