ANP5 dec '11 01:55Aangepast op 5 dec '11 06:32

Partij Poetin net onder 50 procent

EPA
EPA

MOSKOU (ANP) - Na het tellen van driekwart van de stemmen in Rusland staat de partij van premier Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, op bijna 50 procent van de stemmen. De partij heeft tot dusverre 49,98 procent van de stemmen behaald, meldde de centrale kiescommissie maandagmorgen.

De communisten zijn bij de parlementsverkiezingen van zondag als tweede uit de bus gekomen met tot dusverre 19,3 procent van de stemmen. Het populistische Rechtvaardig Rusland staat op 13 procent en de extreem nationalistische Liberaal Democratische Partij van Vladimir Zjirinovski op 11,8 procent.

Poetin is van plan in maart terug te keren op de post van president. Bij de verkiezingen in 2007 stemde nog 64,3 procent van de kiezers op zijn Verenigd Rusland. Dat gaf de partij een gerieflijke meerderheid van 315 zetels in het Russische Lagerhuis, de Doema. Dat ligt nu anders volgens de communistische voorman Gennadi Zjoeganov. Hij klaagde over het vermoede geknoei met de verkiezingen, maar hij beklemtoonde ook dat desondanks de verhoudingen in de Doema nu dramatisch zijn gewijzigd.

Gerelateerde artikelen