ANP7 mei '11 10:40

Zonne-energie in het zonnetje

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - De stijging van de energieprijzen én de daling van de prijzen van zonnepanelen maken het voor particulieren steeds aantrekkelijker om zonnepanelen op het dak van hun huis te plaatsen. Volgens Milieu Centraal, dat consumenten voorlicht over energiebesparing, kan een huishouden daarmee zijn voordeel doen in de portemonnee.

Een investering van nog geen 5.000 euro zou nu goed zijn voor een besparing op de energierekening van 320 euro per jaar. De investering verdient zich dus in vijftien jaar terug, of nog sneller als de energieprijzen verder omhoog gaan.

Milieu Centraal komt met deze berekening bij de start van de Solar Days, die vanaf zaterdag een week duren en die maandag een officieel tintje krijgen op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag, waar organisaties en bedrijven uit de sector van de zonne-energie zich manifesteren.

In het kader van de Solar Days zijn er in Nederland zo'n 200 evenementen waar mensen hun licht kunnen opsteken over zonne-energie. Een investering die zich in vijftien jaar terugverdient en daarna nog zorgt voor jaren gratis stroom lijkt niet voor iedereen weggelegd. Het dak met de zonnepanelen moet het liefst een ligging hebben op het zuiden of het zuidwesten, een goede hellingsgraad hebben en bovendien ook nog eens niet in de schaduw worden gezet door omliggende panden of bomen. Milieu Centraal biedt de mogelijkheid om na te gaan of zonnepanelen in de eigen situatie gunstig zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen