Belegger in zeeschepen wil vloot verdubbelen
AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse Beleggingsmaatschappij voor Zeeschepen (NBZ) wil zo snel mogelijk het aantal schepen waarin het fonds belegt verdubbelen. Dat zei directeur Diederik Tjeenk Willink dinsdag bij de beursintroductie van het fonds.
,,Als wij in omvang verdubbelen, worden we ook interessant voor grotere investeerders'', aldus de directeur. Momenteel heeft NBZ belegd in zeven schepen, die actief zijn in de drogeladingmarkt, de chemie- en de gasmarkt. ,,We hebben de downturn vrijwel achter de rug en de vraag naar kapitaal is groot. Nu is het moment om te investeren.'' De directeur denkt dat de markt in de tweede helft van volgend jaar kan gaan aantrekken.
Tjeenk Willink wil ook graag het aantal markten waarin belegd wordt verbreden. ,,Investeren in bijvoorbeeld een ferry of in sleepboten biedt mooie rendementen en als de overcapaciteit in het containervervoer is weggewerkt, biedt dat segment ook kansen.'' NBZ streeft naar een nettorendement tussen 7 en 10 procent.
Risicokapitaal
Het fonds kondigde vorige week aan een notering te krijgen aan de Amsterdamse beurs. Destijds ging NBZ uit van een openingskoers van rond de 39 dollar, waarmee het bedrijf het eigen vermogen hoopte te verdubbelen tot boven 25 miljoen dollar. De uitgiftekoers was dinsdag 39,65 dollar.
Tjeenk Willink belegt idealiter 1 à 2 miljoen euro per schip. ,,Dat is een betere spreiding dan beleggen met 5 miljoen euro per keer.'' Hij gaf ruiterlijk toe dat het wel eens mis kan gaan. ,,We hebben het hier over risicokapitaal, dan loopt er wel eens wat anders dan verwacht.''
In het prospectus geeft NBZ aan dat er twee probleemgevallen zijn onder de huidige beleggingen. Van één lening moet de hoofdsom van 1,05 miljoen dollar vrijwel als verloren worden beschouwd. Volgens Tjeenk Willink was in dit geval sprake van slecht management. Op een andere lening, van 3 miljoen dollar, heeft NBZ een voorziening getroffen van 1,3 miljoen dollar. Tjeenk Willink heeft nog hoop dat dit project gered kan worden. ,,Het is misgegaan door miscommunicatie tussen de reder en de banken.''