ANP8 dec '11 13:55Aangepast op 8 dec '11 16:00

ECB komt banken te hulp

ANP
ANP

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) schiet banken in de eurozone te hulp met twee rondes waarin leningen worden verstrekt met looptijden van 3 jaar. De centrale bank maakte donderdag bekend alle aanvragen voor krediet in te zullen willigen. Daarmee moet een nieuwe kredietcrisis worden voorkomen.

In het eerste kwartaal van 2012 moeten banken in totaal 230 miljard euro aan obligatieleningen herfinancieren. De nieuwe leenruimte bij de ECB zal daarbij goed van pas komen.

De ECB verlaagt ook per 18 januari de reserve ratio voor banken van 2 naar 1 procent. Daarnaast stopt de centrale bank tijdelijk met het 'opdweilen' van overtollig kapitaal in de markt aan het eind van elke maand, zodat het geld beschikbaar blijft in de markt.

Bazooka

De ECB besloot echter niet om de 'bazooka' in te zetten. De financiële markten speculeren al langer dat de ECB zijn opkoopprogramma van staatsobligaties fors gaat vergroten en dat de centrale bank de eurolanden geld laat lenen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zodat het IMF kan helpen met de bestrijding van de crisis.

De ECB, die eerder op de dag de rente met 0,25 procentpunt verlaagde tot 1 procent, verlaagde donderdag ook de verwachting voor de economische groei in 2012. De centrale bank denkt dat de economie van de eurozone zich zal bewegen tussen een krimp van 0,4 procent en een groei van 1 procent. Bij de vorige schatting, in september, ging de ECB nog uit van een groei van 0,4 à 2,2 procent.

Groeiprognose bijgesteld

Ook de groeiprognose voor dit jaar werd bijgesteld, tot een groei tussen 1,5 en 1,7 procent. In september was dat nog 1,4 tot 1,8 procent. De ECB verwacht in 2013 een economische groei van 0,3 à 2,3 procent.

ECB-president Mario Draghi zei in een toelichting op het rentebesluit dat de economische vooruitzichten voor de eurozone zeer onzeker zijn en dat er ,, grote neerwaartse risico's'' bestaan. Ook zei hij te verwachten dat de inflatie de komende maanden boven 2 procent zal blijven, voordat de geldontwaarding geleidelijk zal afnemen tot vlak onder 2 procent, het niveau waarop de ECB mikt.

Inflatie

De centrale bank rekent voor dit jaar op een inflatie tussen 2,6 en 2,8 procent tegen 2,5 à 2,7 procent in september. Volgend jaar zal de inflatie uitkomen tussen 1,5 en 2,5 procent (was 1,2 à 2,2 procent).

De renteverlaging en de maatregelen van de ECB werden uren voor het begin van de eurotop bekendgemaakt. De ECB speelt een grote rol in de discussie over hoe de crisis moet worden aangepakt. Frankrijk wil een grotere rol voor de ECB, Duitsland ziet daar niets in. Draghi zei dat de ECB-bestuurders niet hebben gepraat over eventuele verdragswijzigingen om het mandaat van de centrale bank te verruimen.

Gerelateerde artikelen